
Vaginální laktobacily produkují protizánětlivé beta-karbolinové složky
Ve vaginálním mikrobiomu dominuje komunita laktobacilů, což je spojené se snížením produkce prozánětlivých cytokinů a zánětlivých pochodů. Pokud dojde ke změnám v mikrobiomu a nedominují laktobacily, dochází ke vzniku prozánětlivého prostředí a může se rozvinout bakteriální vaginóza (BV). Autorům se podařilo zjistit, že jeden druh laktobacilů, Lactobacillus crispatus, je klíčový pro udržení protizánětlivého prostředí ve vagíně. Produkuje totiž beta-karbolinové složky, které působí protizánětlivě. Tyto složky potlačují aktivitu transkripčního faktoru NF-κB a interferonovou signalizaci v monocytech. Topická aplikace beta-karbolinových složek, perlolyrinu, byla schopná výrazně snížit vaginální zánět v myším modelu genitální herpetické infekce.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(24)00358-5
Bakteriofágový koktejl potlačuje množení a virulenci střevní rezidentní bakterie Klebsiella pneumoniae rezistentní na karbapenem
V současné době je stále větší problém zvyšující se antibiotická rezistence. S ní by mohly pomoci bakteriofágy, tj. viry schopné infikovat bakterie. V této studii autoři popsali možnosti vytvoření bakteriofágového koktejlu dle dat PhageBank k potlačení infekce Klebsiella pneumoniae rezistentní na karbapenem. Vytvořený koktejl ověřovali v myším modelu, kde selektivně potlačoval množení K. pneumoniae ve střevě a bakterie ztratily své virulenční faktory. Bakteriofágy jsou schopné diverzifikovat bakteriální populaci ve střevě a vedou ke koevoluci fágových variant s vyšší virulencí vůči více druhům bakterií.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/abstract/S1931-3128(24)00348-2


